Noemi Špiranec – osvrt na svjetsko prvenstvo do 18 godina, Montevideo, Urugvaj

Svjetsko prvenstvo za mlade u dobnim skupinama U14, U16 i U18 je od 16.-26.09.2017. bilo održano u glavnom gradu Urugvaja, Montevideu. Sami uvjeti za igru su bili dobri, ali s obzirom na broj igrača uvijek je bilo jako krcato pa možda nije bilo baš onakve udobnosti kao što ima na nekim manjim turnirima ovdje u Hrvatskoj. Organizacija je bila u redu, ali mislim da bi za jedno svjetsko prvenstvo to svakako trebalo biti bolje (npr. kada su bila dva kola u danu parovi su došli sat vremena prije početka pa nije bilo vremena za pripreme).

Što se tiče same igre i rezultata nisam zadovoljna jer mislim da je trebalo i moglo biti puno bolje s obzirom na pozicije koje sam postizala. Razni su faktori utjecali na to, a neki od njih su zasigurno jet lag (kojeg sam se uspjela riješiti tek oko sredine turnira) i pritisak i trema koja dolazi kada se prvi puta nastupa na tako velikom i zahtjevnom natjecanju, ali to naravno nije isprika ili opravdanje za lošu igru.

S obzirom da rezultat nije baš nešto čime se mogu pohvaliti, odlučila sam iz toga izvući najbolje što se da, a to je proanalizirati odigrane partije i pokušati razumijeti koje sam greške radila i zašto. Također, ovo smatram jednim jako vrijednim iskustvom i velikom školom koje će mi zasigurno koristiti u narednim partijama i turnirima. Izdvojila bih partiju 5. kola protiv australske majstorske kandidatkinje, Cassandre Lim.