Slovenska blitz scena u punom zamahu

S obzirom na činjenicu da je šahovska blitz scena u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj praktički mrtva, (blitz ili rapid turniri koji se odigraju na godišnjoj razini mogu se nabrojati na prste jedne ruke) a u Sloveniji je slučaj sasvim suprotan, da se malo osvrnemo na par bitnih činjenica korisnih za one ljubitelje šaha kojima se ne čeka po pola godine da bi odigrali nekakav brzopotezni turnir.

Za njih je najzanimljivije ono što se događa u Mariboru i okolici te mjestu Fram, jer je tamo uvijek živo i rijetko prođe tjedan bez turnira, a autom se lako može stići za sat, sat i pol vremena. Za takvu  situaciju odgovorna su tri sposobna gospodina, organizatori i šahovski suci Miran Zupe, Branko Vadlja i Boris Perkovič.

Svi oni surađuju sa Šahovskom zvezom Slovenije i najava gotovo svakog turnira se može pronaći objavljena na njihovom kalendaru natjecanja, ili na teletekst kanalu 599. Zanimljivo je to da koriste jedinstven rejting sistem u koji se uključuju i stranci. U izračun ulaze i blitz i rapid natjecanja, a gotovo svaki turnir je rejtingiran pa je to dodatni motiv igračima koji žele pratiti osobni napredak u šahu.

U vrijeme dok pišem ovaj tekst u tijeku su dva ciklusa koji se igraju u gostionici Tabor u Mariboru, subotom ujutro 9 kola 7+3 sistem i  utorkom navečer, 12 kola na 5 minuta. U nedjelju, 17.09.2017. igra se turnir u mjestu Hoče, 9 kola 7+3 sistem. U četvrtak 21.09.2017. 13 kola 3+2 sistem u mjestu Fram… mislim kako ovi primjeri zorno prikazuju na koji način bi trebala funkcionirati jedna kvalitetna šahovska scena koja može biti uzor ostalima.